Coordonatorul
echipei proiectului

Corneliu Pintilescu 

este cercetător la Institutul de Istorie George Barițiu al Academiei Române din Cluj-Napoca. După obținerea unui doctorat în istorie la Universitatea Babeș-Bolyai (2010) a activat la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și la Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu al Academiei Române. Teme de cercetare: minorități naționale în Europa de Sud-Est, coerciție și opoziție în România comunistă, starea de asediu în Europa interbelică.

Membrii echipei

Gabriel-Ioan Apucăloaei

a absolvit studii de istorie la Universitatea de Vest din Timișoara, fiind la momentul desfășurării proiectului student masterand la aceeași universitate. Temele sale de interes sunt istoria Banatului și a Transilvaniei în perioada modernă și contemporană, precum și istoria minorității germane din România.

Iuliana Cindrea-Nagy

a absolvit programul de licență și master din cadrul Departamentului de Istorie, patrimoniu și teologie protestantă al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Printre interesele sale de cercetare se enumeră istoria minorităților religioase, precum comunitățile ortodoxe vechi calendariste, tudoriste, și neo-protestante, maniera în care acestea au fost percepute de regimurile autoritare ale secolului XX din România, dar și mecanismele represive folosite împotriva acestora. A obținut un doctorat de la Universitatea din Cork în cadrul proiectului finanțat de European Research Council intitulat: Creative Agency and Religious Minorities: Hidden Galleries in the Secret Police Archives in Central and Eastern Europe (Hidden Galleries).

Florian Flörsheimer

a studiat științele politice, istoria și filosofia, având studii masterale la Universitatea din Rostock și un doctorat în științe politice obținut la Universitatea din Marburg (2012). Începând cu anul 2013 este lector în științe politice și sociale la Universitatea de Economie și Drept de la Berlin și la Academia de Poliție a Universității din Brandenburg. De asemenea, a acumulat în perioada 2016-2022 o experiență vastă în cercetările etnografice de teren privind istoria vieții cotidiene a germanilor din România, fiind membru a unor proiecte de cercetare.

Adelina Lăbonț

a absolvit studii de istorie la Universitatea Babeș-Bolyai, fiind la momentul desfășurării proiectului studentă masterandă în istorie contemporană la aceeași universitate și profesor de istorie. Temele sale de cercetare sunt: istoria economică și socială a României în anii 1970 și 1980, turismul ca și instrument de propagandă în România comunistă și istoria minorităților naționale în România secolului XX.

Sandra Hirsch

este asistent de cercetare la Universitatea de Vest din Timișoara. A studiat istoria la Universitatea de Vest și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Are un doctorat în domeniul istorie de la universitatea clujeană (2015) cu o cercetare pe tema: „Timișoara Carolingiană: geneza orașului premodern (1716–1740)”, care a fost publicată de editura Mega din Cluj în anul 2021. Temele sale de cercetare includ: istoria urbană, istoria vieții de zi cu zi, istoria Imperiului Habsburgic, Banatul și Timișoara în perioada modernă.

Emanuil Ineoan 

este cercetător la Centrul European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române. A obținut un doctorat de la Universitatea Babeș-Bolyai (2017) și a finalizat o cercetare postdoctorală la aceeași universitate în perioada 2019-2020. A fost membru al proiectului „Traiectorii socio-profesionale în spații confesionale concurente: Transilvania (1850-1918)” și colaborator extern al Institutului pentru Studii Sud Est Europene din București (2015-2017). Temele sale de cercetare sunt: istoria Europei de Sud-Est, relațiile state-biserică în epoca modernă, teorii ale naționalismului și istoria minorităților naționale în Europa de Sud-Est, istoria aromânilor.